در حالت کلی به عددی که نشاندهنده وضع کلی بازار باشد، شاخص بورس میگویند. بر اساس این شاخص، صعودی یا نزولی بودن روند بازار مشخص میشود. در بازارهای آنلاین مالی چند شاخص مختلف وجود دارد که هر کدام از آنها به مفاهیم خاصی اشاره میکنند.
- شاخص کل بورس: شاخص بورس تهران TEDPIX یا شاخص کل در بازار اوراق بهادار نشاندهنده سطح عمومی قیمت سهام شرکتهای فعال در بازارهای معاملاتی و مقدار سود هر یک از آنها است. البته عدد این شاخص در بازار بورس چندان مورد توجه نیست و فقط تغییراتی که در این شاخص اتفاق میافتد، میتواند میانگین بازدهی بورس را در مدتزمان مد نظر کاربر نشان دهد و از این نظر اهمیت دارد.
- شاخص هم وزن: یکی دیگر از اصطلاحاتی که در بازار بورس رایج است، شاخص هم وزن گفته میشود که مشابه شاخص کل است. در محاسبه شاخص هم وزن به همه شرکتها وزن یکسانی داده میشود در نتیجه اگر شاخص هم وزن مثبت شود نشانگر آن است که تعداد بیشتری از شرکتها در بورس مثبت هستند.
حال موردی را در نظر بگیرید که شاخص کل منفی باشد ولی شاخص هم وزن مثبت؛ چگونه امکان پذیر است؟ این حالت نشان میدهد اگرچه سهام شرکت های خیلی بزرگ در بورس منفی هستند (شرکت هایی که در شاخص کل بیشترین تاثیر را دارند) اما تعداد زیادی از شرکتهای کوچک و متوسط مثبت هستند در نتیجه شاخص هم وزن نیز مثبت میشود. - شاخص قیمت: یکی دیگر از شاخصهای اساسی در بازار اوراق بهادار، شاخص قیمت است که روند عمومی مربوط به قیمت سهام همه شرکتهای پذیرفته شده در بورس را نشان میدهد. بر اساس این مفهوم هر چه شرکت سرمایه بیشتری در بازار داشته باشد، تأثیر آن بر شاخص قیمت نیز بیشتر است.
- شاخص ۵۰ شرکت فعالتر بازار: بر اساس این سازوکار بورس در هر 3 ماه، یک فهرست از ۵۰ شرکت فعال در بازار سرمایه را بر اساس مقدار نقدینگی سهام آنها معرفی میکند. در نتیجه، اگر سهام شرکتها در هنگام خرید و فروش سرعت زیادی داشته باشند و راحتتر انجام شوند، نقدشوندهتر هستند. در کنار این موارد، مفاهیمی مثل شاخص صنعت، واسطهگریهای مالی، شاخص ۳۰ شرکت بزرگ و... نیز در بازار سرمایه مورد ارزیابی قرار میگیرند.
دیدگاه خود را بنویسید