نظریه مشورتی
گروه یک وحدت رویه
رشته راه و ساختمان و نقشه برداری
کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان تهران
در خصوص ارزیابی املاک
ارزش کل ملک (D) شامل سه سرفصل می باشد: ارزش عرصه (A) و ارزش اعیان (ابنیه و مستحدثات) (B) و ارزش امتیازات (C)
بنابراین ارزش کل ملک برابر است با جمع سه سرفصل یعنی D=A+B+C
ارزش امتیازات در صورت وجود و حسب شرایط به تشخیص کارشناس و رعایت جوانب امر قابلیت اضافه شدن به ارزش بندهای عرصه (A) و اعیان (B) را دارد.
شایان ذکر است، امتیازات دارای هویت مستقل می باشند که می¬تواند شامل موارد ذیل باشد: C1 = ارزش امتیاز کاربری و پهنه بندی ملاک عمل طبق طرحهای شهری و روستائی برابر عرف محل C2 = ارزش مجوزها و حقوق مکتسبه C3 = ارزش افزوده ایجاد شده C4 = ارزش انشعابات C5 = ارزش تجاری (سرقفلی، حق کسب یا پیشه یا تجارت) C6 = ارزش سایر کاربری¬ها و امتیازات حسب مورد
تفکیک عرصه و اعیان املاک بر حسب نوع مالکیت با توجه به شرایط به شرح ذیل پیشنهاد می گردد:
مالکیت توأم عرصه و اعیان و امتیازات در حالت کلی چنانچه صاحبان سهام عرصه، اعیان و امتیازات منفرداً یا به طور مشاعی توأم باشند (به طوریکه یکی از سه سر فصل فوق به یک شخص حقیقی یا حقوقی و سرفصل دیگر به شخص حقیقی یا حقوقی دیگر تعلق نداشته باشد.) حسب درخواست متقاضی و بر حسب شرایط ارزش¬های سرفصل ها به شرح ذیل است: ۱- ارزش عرصه (A) ارزش عرصه با لحاظ امتیاز قابلیت ساخت طبق طرح¬های شهری و روستائی (کاربری و پهنه بندی ملاک عمل = C1)می باشد. ٢- ارزش اعیان (B) ارزش اعیان (استهلاک پذیر) ارزش بنای موجود برای ساخت با در نظر گرفتن استهلاک ایجاد شده می باشد. ٣-ارزش امتیازات (C) شامل C2 لغایت C6 می باشد.
حسب درخواست بانکها، موسسات مالی اعتباری، بورس و یا امور بیمه ای و افزایش سرمایه: در این حالت ارزش عرصه و امتیازات متعلقه A+جمعC6+ C5+ C2 + C3 + C4 یکجا و تحت عنوان استهلاک ناپذیر آورده می¬شود.لازم به ذکر است امتیاز C1 در A لحاظ است. ارزش اعیان (B) تحت عنوان اعیان استهلاک پذیر معادل بند ۲ فوق است.
ثمنیه اعیانی (قانون ارث قدیم) در این حالت ارزش اعیان کل شامل ارزش اعیان + کلیه امتیازات C2 لغایت C6 می باشد.
مالکیت مجزای عرصه یا اعیان و یا امتیازات به هر نحو در حالت کلی چنانچه صاحبان سهام یکی از سرفصل¬های عرصه، اعیان و امتیازات متعلق به اشخاص متفاوت است و عرصه دارای سند مجزا و اعیان نیز دارای سند مجزای دیگر است، بر حسب شرایط ارزشهای سرفصل ها به شرح ذیل است: ۱- ارزش عرصه (A) ارزش سهم عرصه در این حالت حداکثر ۳۰ درصد ارزش کل ملک (D) می باشد. ٢- ارزش اعیان (B) ارزش سهم اعیان که شامل امتیازات نیز میباشد حداقل ۷۰ درصد از ارزش کل ملک (D) می شود.
املاک وقفی در این حالت ارزش سهم دارنده اعیان و امتیازات ضمن رعایت مفاد قرارداد حداقل ۷۰ درصد ارزش کل (D) می باشد و مابقی سهم عرصه خواهد بود. تبصره-اعیان در املاک اوقافی شامل بنا، امتیازات و حق استیفای منافع از عرصه وقفی نیز می باشد.
املاکی که سرقفلی آنها به غیر واگذار شده است در خصوص واحدهای تجاری که سرقفلی آنها واگذار شده است، ارزش ملکیت در یک ردیف اعلام و ارزش امتیاز سرقفلی نیز در ردیف دیگر و سایر امتیازات احتمالی حسب تشخیص کارشناس اعلام می گردد.
تعیین ارزش اشجار حق زارعانه و امثالهم از موضوع این نظر مشورتی خارج است.
مصوبات حاصل تشریک مساعی و همفکری همکاران کارشناس رسمی دادگستری شرکت کننده در جلسات وحدت رویه بوده و تنها می¬تواند به عنوان یک راهنما تلقی گردد.کارشناسان رسمی دادگستری در هر مورد تحت شرایط و مشخصات محل و بررسی¬های لازم و تحقیقات کافی به مسئولیت خود نظریه مربوطه را اعلام می نماید. این نظر مشورتی در تاریخ ۱۴۰۱/۱۲/۰۲ در سه صفحه به تصویب اعضای گروه اول وحدت رویه رشته راه و ساختمان متشکل از فریدون معظمی، محمد تجملی، امیر علی فامیلی، اکبر پسندیده، هادی سقط فروش، علیرضا جاوید و مازیار بهرامعلی با موضوع ارزیابی انواع زمین¬های غیر مزروعی و زمین¬های واقع در طرح ها رسید.
دیدگاه خود را بنویسید